FAQ

Heb je een vraag over een houtverfklus of onze producten?
Je vindt hier alle informatie over materialen, ondergronden, verfproducten, problemen en nog veel meer.

Voorbereiding

Hoeveel verf heb ik nodig?

Met de verfcalculator kun je dat redelijk nauwkeurig* berekenen. Eerst kies je de verf die je wilt gebruiken. Vervolgens vul je de oppervlakte in die je gaat schilderen. De verfcalculator laat je vervolgens zien hoeveel liter je nodig hebt én laat zien welke verpakkingen we hebben.

*Berekening wordt gedaan op basis van een gladde en niet zuigende ondergrond.

Moet ik eerst schuren of schoonmaken?

Begin de voorbereiding van een schilderklus nooit met schuren. Als je de ondergrond niet eerst ontvet, schuur je het vuil in de ondergrond. De verf zal dan niet goed hechten.

De juiste volgorde is dus:

 1. Eerst ontvetten
 2. Daarna schuren
 3. Daarna stofvrij maken

Wat doe ik met gaten en barsten?

Scheuren, oude schroefgaten en oneffenheden in houtwerk vul je op met een houtvuller b.v. Rambo Kneedbaarhout. Volg daarbij de gebruiksaanwijzing op het desbetreffende product.

Hoe verwijder ik een oude verflaag op houtwerk?

Je kunt oude verflagen verwijderen met Histor Perfect Base Afbijt. Soms is afkrabben met een verfkrabber gemakkelijker. Gaat de verf niet helemaal weg? Je kunt de verf ook afbranden met een speciaal hiervoor bestemde föhn. Pas daarbij wel goed op dat je geen schroeiplekken maakt, want deze zal je vervolgens eerst weg moeten schuren voordat je kunt gaan schilderen.

Wat is de beste tijd om buiten te schilderen?

Rambo grondverf en aflak is geschikt om te verwerken tussen 10°C en 25°C. De luchtvochtigheid mag tot 75% oplopen (dus geen regen en-of mist). Schilder bij voorkeur niet in de volle zon, de verf droogt dan te snel. Kies bij schilderwerk aan de begane grond een dag uit waarop het niet hard waait, zodat er geen stof/zand in de nog natte verf komt. Lage temperaturen vertragen de droging van de verf. Over het algemeen is de periode tussen april en september het meest geschikt.

Na je schilderklus

Hoe vaak moet ik de buitenboel opnieuw schilderen?

Dat hangt van verschillende factoren af. Wat is de kwaliteit van de verf? Hoeveel verflagen zijn er aangebracht? Ligt het schilderwerk op het zuiden (veel zon) of het noorden? Als het schilderwerk mat is geworden of blaasjes en scheuren laat zien, is de buitenboel aan een nieuwe lik verf toe.
Om een grove indicatie te geven: met Rambo Deur & Kozijn blijft je schilderwerk ongeveer 8 jaar goed beschermd. Een paar keer per jaar (bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van de ruiten) schoonmaken met een zachte doek en een neutraal schoonmaakmiddel houdt de verflaag langer goed.

Hoe lang moet grondverf drogen?

Dat verschilt per type grondverf.
Rambo Grondverf voor Buiten (oplosmiddelhoudend) is stofdroog na 2 uur en overschilderbaar na 16 uur. 
Rambo Grondverf voor Binnen (watergedragen) is stofdroog na een half uur en overschilderbaar na 4 uur.

Hoe lang moet lakverf drogen?

Lak op waterbasis is sneller droog dan lak op terpentinebasis. Kijk voor de precieze droogtijden op de verpakking. Daarna heeft lak nog tijd nodig om volledig uit te harden. Na een week is de verf voldoende uitgehard.

Hoe lang moet lakverf drogen?

Beits op waterbasis is sneller droog dan beits op terpentinebasis. Kijk voor de precieze droogtijden op de verpakking. Daarna heeft beits nog tijd nodig om volledig uit te harden. Na een week is de beits voldoende uitgehard.

Wat doe ik met mijn kwast of roller tijdens een korte stop?

Als je even wilt stoppen met je verfklus, hoef je de kwasten en rollers niet schoon te maken. Rol ze in plastic en sluit deze luchtdicht af met bijvoorbeeld een elastiekje. Let op, leg deze niet in de zon.

Hoe krijg ik de verflucht weg?

Verf op terpentinebasis kan nog wekenlang een sterke geur afgeven. Buiten is dat niet zo erg, maar in huis kan dat heel vervelend zijn. Als je binnen gaat schilderen, kun je dan ook het beste watergedragen lak gebruiken zoals Rambo Interieurlak, Rambo Vloerlak of Rambo Parketlak. Deze verf is geurarm en ook nog minder milieubelastend.
Goed ventileren helpt natuurlijk ook.

Hoe verwijder ik verfspatten?

Schilderen zonder te morsen is bijna onmogelijk. Alle verf op waterbasis kun je direct wegpoetsen met een nat doekje. Natte oplosmiddelhoudende verf verwijder je met terpentine. Zijn er tijdens het schilderen van de kozijnen verfspetters op de ruiten gekomen? Die haal je gemakkelijk weg met een speciaal glasmesje dat in elke Doe-Het-Zelf winkel wordt verkocht.

Hoe bewaar ik verfresten?

Heb je verf over? Bewaar deze op een donkere en koele, maar vorstvrije plek en zorg dat er geen lucht bij kan komen om uitdroging te voorkomen. Is het restant verf minder dan de helft? Giet het dan over in een kleinere verpakking.

Hoe lang kan ik verf bewaren?

In een ongeopende goed afgesloten verpakking, op een droge plaats bewaard, bij een temperatuur van 0°C tot 30°C, is Rambo verf ca. 2 jaar houdbaar. Halflege bussen overgieten in een kleinere bus of blik helpt indrogen voorkomen. Niet blootstellen aan direct zonlicht.

Hoe gooi ik verfresten weg?

Spoel verf nooit door de gootsteen! Dit is slecht voor het milieu. Spoel ook rollers en kwasten niet uit onder de kraan, maar laat ze hard worden. Daarna kun je ze weggooien bij het huisvuil.
Verfresten die je niet meer gebruikt, ook verf op waterbasis, lever je in bij het klein chemisch afval. Op de website van je gemeente kun je het inzamelpunt vinden. Opgedroogde verfresten mag je gewoon in de afvalbak gooien.

Problemen

Houtrot

Als het hout van bijvoorbeeld je kozijn zacht is geworden, heb je te maken met houtrot. Dit probleem moet je herstellen voordat je het kozijn gaat schilderen. Houtrot kun je zelf verwijderen en daarna repareren met houtrotvuller. Volg daarbij de gebruiksaanwijzing op desbetreffend product.

Waardoor wordt mijn laklaag gelig?

Oplosmiddelhoudende verf heeft alkydhars als basis. De olie die hierin zit, kleurt geel bij een gebrek aan daglicht. Dit heet ‘donkervergeling’. Wanneer de verf weer aan genoeg daglicht wordt blootgesteld, verdwijnen de gelige vlekken grotendeels. Wil je absoluut geen vergeling, gebruik dan watergedragen lak zoals bijvoorbeeld;
Rambo InterieurlakRambo Vloerlak, Rambo Parketlak of Rambo Traplak.

Waardoor ontstaan er scheurtjes in gelakt houtwerk?

Dat kan meerdere oorzaken hebben. Het hout kan te vochtig zijn. Daardoor gaat de verf barsten en scheuren. Het kan zijn dat het hout is gaan werken. Het is ook mogelijk dat verflagen sterk verouderd zijn.

Oplossing: pak in geval van vocht eerst de oorzaak van het probleem aan. Verwijder daarna de gescheurde verflaag en breng een nieuwe laag aan.

Waardoor ontstaan er blaasjes in gelakt houtwerk?

Blaasjes in de verf ontstaan vaak bij ‘grofporig’ hout, zoals meranti. Schilder je overdag bij een hoog temperatuurverschil (bijvoorbeeld in de morgen 10 ˚C en in de middag 25 ˚C), dan zet de warme lucht in de poriën uit en er ontstaat een blaasje. Bij deze houtsoorten is het dus extra belangrijk om te schilderen bij de juiste temperatuur. Op warme, zonnige dagen kun je het beste achter de zon aan schilderen.

Oplossing: schuur de aangetaste plekken goed en breng een nieuwe verflaag aan.

Waardoor rimpelt de verflaag?

In schildersjargon wordt het rimpelen van verflagen ‘schroeien’ genoemd. Dit kan gebeuren als je de verflaag te dik aanbrengt. De oppervlakte droogt al een beetje, terwijl de verf eronder nog nat is. Hierdoor kan de onderlaag niet snel genoeg drogen en gaat de verffilm schroeien. Dit zie je regelmatig op liggende schilderwerk. Een andere oorzaak kan zijn dat je over een verflaag heen hebt geschilderd die nog niet goed droog was. De schroei ontstaat dan volgens hetzelfde principe.

Oplossing: wacht tot de schroeiplekken goed droog zijn en schuur deze glad. Daarna kun je eroverheen schilderen.

Waardoor krijg ik kratertjes en gaatjes in de verflaag?

Dit probleem wordt ook wel ‘vissenogen’ genoemd. Wat er dan gebeurt, kun je vergelijken met wat waterdruppels doen op een vettige ovenplaat: die gaan samenklonteren. Vissenogen in je schilderwerk zijn het gevolg. Vuil/vet en restjes siliconenkit op het houtwerk, bijvoorbeeld om een ruit af te werken, kunnen de oorzaak zijn. Verf hecht daar niet op.

Oplossing: ontvet de ondergrond grondig en schuur deze glad. Daarna kun je een nieuwe verflaag aanbrengen. Helpt dat niet? Voeg dan een druppel anti-siliconenmiddel aan de verf toe.

 

Hoe voorkom ik dat mijn kwast of roller haartjes loslaat?

Verwijder losse haren op de kwast door de kwast rechtop te houden. Buig de haren horizontaal. Laat voorzichtig de haren terugspringen, de losse haren steken nu boven de rest uit en kunnen worden verwijderd.

Een vachtroller kun je omwikkelen met schilderstape, die je daarna lostrekt.

Verf en materiaal

Wat is het verschil tussen beits en lak?

Lak werkt als een afsluitende laag voor hout, lak geeft dus een vochtwerende bescherming.
In de tuin of vochtige delen van het huis is het raadzaam een beits te gebruiken omdat beits ervoor zorgt dat opgenomen vocht door het hout uitgestoten kan worden.
Voor lak gebruik je een grondvef. Bij beits voldoet een extra laag beits als ondergrond.

Welke korrel schuurpapier heb ik nodig?

Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier is. Korrelgroottes worden vaak aangegeven met een P ervoor. Ruw hout kun je het beste schuren met korrel 120 (P120). De tweede keer schuur je met de fijnere korrel P180. Voor het licht opschuren van een verflaag is P240/P320 het meest geschikt.

Wanneer gebruik ik grondverf?

Kaal hout moet je altijd behandelen met grondverf. Grondverf heft de zuiging in de ondergrond op en heeft een vullende eigenschap. Een grondverf is beter schuurbaar en geeft uitstekende hechting aan de volgende laag. Als je kaal hout, metaal of kunststof rechtstreeks met lak beschildert, zal de verf niet goed hechten. 

Wanneer gebruik ik impregnant?

Impregnant wordt gebruikt als ondergrond bij transparante lakken. Net als grondverf heft Impregnant de zuiging in de ondergrond op, hiermee wordt kleurbontheid voorkomen.

Welke verf moet ik gebruiken?

Dat hangt van een hoop factoren af. Wat is de ondergrond? Ga je binnen of buiten schilderen? Wil je een mat of glanzend resultaat? Onze Houtkluswijzer neemt je stap voor stap mee naar de juiste verf.

Mat, Zijdeglans of Hoogglans Lak?

Dat hangt van je smaak af, jouw wensen wat onderhoud betreft en de ondergrond die je gaat schilderen. Matte verf straalt rust uit en camoufleert het best. Een goede keuze dus als je een oneffen ondergrond wilt verdoezelen. Zijdeglans heeft een meer warme uitstraling, maar oneffenheden zullen meer opvallen. Wel is zijdeglans verf beter schoon te maken dan matte verf. Hoogglans is heel glad en daardoor het makkelijkst schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat je oneffenheden accentueert. Hoogglans verf is daarom het mooist op een gladde ondergrond, of juist om een structuurondergrond te benadrukken.

Rambo lakken zijn zowel in Hoogglans, als zijdeglans als mat te verkijgen.

Wanneer gebruik ik Watergedragen lak (Acryllak) en wanneer oplosmiddelhoudende lak (Alkydlak)?

Over het algemeen geldt: watergedragen lak (Acryllak) gebruik je binnenshuis en oplosmiddelhoudende lak (Alkydlak) buiten. In principe kun je Alkydlak ook binnen gebruiken, maar een negatieve bijwerking van deze producten is dat witinten en lichte kleuren zullen verkleuren/vergelen op plekken waar geen of nauwelijks daglicht bijkomt. Watergedragen lakken zijn geurarm en beter voor het milieu.

Wat is het voordeel van Watergedragen lak (Acryllak) ?

Watergedragen lak (Acryllak) is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis.
De voordelen van deze lak op waterbasis zijn:

 • Vergeelt niet
 • Geurarm
 • Snelle droging
 • Behoudt de glans langer
 • Elastischer
 • Beter voor het milieu

Wat is het voordeel van Oplosmiddelhoudende lak (Alkydlak)?

Oplosmiddelhoudende lak (Alkydlak) wordt veel voor het houtwerk buiten gebruikt, maar soms ook binnen. De voordelen van lak op terpentinebasis zijn:
 • Makkelijker te verwerken door de trage droging
 • Vloeit langer, waardoor er minder strepen ontstaan

Kan ik watergedragen lak (Acryllak) overschilderen met Oplosmiddelhoudende lak (Alkydlak) en andersom?

Ja, beide is mogelijk. Het is wel belangrijk om grondig schoon te maken met Rambo Ontvetter  en daarna zorgvuldig te schuren. Laat de verf wel minimaal 1 maand uitharden, voordat je overstapt naar een product op een andere basis.

Kan ik verf verdunnen?

Rambo producten zijn klaar om verwerkt te worden.
Waarmee je ze eventueel mag verdunnen hangt af van de verfsoort. Watergedragen lak (Acryllak) kun je verdunnen met water. Oplosmiddelhoudende lal (Alkydlak) kun je verdunnen met terpentine.

Hoeveel vierkante meter kan ik met 1 liter verf schilderen?

Kijk op de verpakking voor het precieze rendement. Of vul onze Verfcalculator in.

Wanneer verf ik met een kwast en wanneer met een roller?

Voor kleine oppervlaktes en langs de randen is een kwast het handigst. Grote vlakken verf je het makkelijkst met een verfroller. Je kunt alle verfsoorten aanbrengen met zowel een kwast als een roller, maar koop wel een geschikt type.

Ondergronden

MDF schilderen

MDF is een plaat die bestaat uit samengeperste houtvezels en is een populaire vervanger van hout voor bijvoorbeeld meubels, deuren en plinten. Rambo Grondverf heft de zuigende werking op. Na het gronden moet je de opstaande vezeltjes wegschuren (gebruik hiervoor zeer fijn schuurpapier, bijvoorbeeld P320). Daarna kan je nog een laag Rambo Grondverf aanbrengen en 1 laag acryllak, of direct twee lagen acryllak.

Verftechnieken

Hoe voorkom ik strepen bij lakverf?

Gebruik een kwast of roller die geschikt is voor de laksoort die je gebruikt. Zorg voor goed materiaal en gereedschap: bij schilderen zorgt de combinatie van de kwaliteitsproducten van Rambo samen met het juiste gereedschap voor een mooi en goed resultaat.

Verder: breng voldoende verf aan en schilder vlot. Werk ‘nat in nat’.

Hoe voorkom ik “zakkers” ?

Zakkers (ook wel druipers genoemd) komen soms voor als je lak te dik aanbrengt.
Vaak loopt teveel aangebrachte verf na een paar minuten uit hoekjes en lastig te bereiken plaatsten. Controleer daarom, tijdens het schilderen en vlak daarna, of dat zo is. Als de verf nog nat is, kun je de zakkers weghalen met een “droge” kwast.

Hoeveel verflagen moet ik aanbrengen?

Dat verschilt per verfsoort en ondergrond. De beste dekking ga je behalen met het aanbrengen van voldoende laagdikte. Over het algemeen geldt dat heldere en felle kleuren meer lagen nodig hebben voor een goede dekking.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie