Wat is een schuurladder?

Voor mooi schilderwerk is het belangrijk om het juiste schuurpapier te kiezen. Dan is het belangrijk te weten wat je gaat doen. Ga je oude verflagen verwijderen of een intakte laklaag opschuren?

Algemene regel: begin met grof schuurpapier en ga naar een steeds fijnere schuurkorrel. Dit wordt de schuurladder genoemd. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier.

Volg de schuurladder zoals hieronder weergegeven en je krijgt gegarandeerd een mooie egale ondergrond, wat zorgt voor een strakker eindresultaat.

TIP:
De schuurladder kan zowel voor handmatig als machinaal schuren worden toegepast.
Zorg ervoor dat je nooit meer dan 40 punten per stap overslaat.

Schuurladder

Verwijderen verflaag
Als je met transparante verf gaat werken, of de verflaag echt heel slecht is, is het belangrijk de oude verflaag helemaal te verwijderen. Hiermee krijg je een mooie egale basis voor je nieuwe (transparante) schilderwerk.
Oude verflagen verwijder je met grof schuurpapier; begin met korrel P80 en ga vervolgens over op korrel P120.
Voor het schuren van houten vloeren gelden iets andere regels.
Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120.

Corrigeren verflaag
Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert. Je hoeft het dus niet helemaal kaal te schuren maar maak het wel weer mooi glad. Namelijk hoe gladder de ondergrond hoe mooier je eindresultaat.
Voor het corrigeren van verflagen gebruik je schuurpapier korrel P150 en P180.

Schuren intakte grondverflaag
Als je je houten deur, kozijn of meubel in de grondverf hebt gezet, kun je daar in principe direct overheen aflakken. Is de grondlaag echter niet mooi glad, bijvoorbeeld omdat er haartjes in zitten? Schuur het object dan nog 1 keer licht op. Dit geldt ook als je langer dan 24 uur wacht met aflakken.
Gebruik voor het schuren van een intakte grondverflaag schuurpapier P180 - P220


Schuren intakte aflaklaag
Heb je je houten deur, kozijn of meubel geschilderd maar wil je hem graag nog een 2e of 3e laklaag geven?Dan kan het soms nodig zijn om tussendoor nog een keertje op te schuren. Zeker als er langere tijd zit tussen de verschillende laklagen.
Het opschuren van intakte aflaklagen doe je met schuurpapier P220.
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie